12+

MAANDEN

Waarom peuters speelgoed gooien, smijten en dumpen

De Uitdagende Fase van Gooien en Smijten bij Peuters

Peuters zijn kleine ontdekkingsreizigers die zich niet laten tegenhouden door conventies of de fijne inrichting van een woonkamer. Hun gedrag om speelgoed te gooien, smijten en dumpen kan ons vaak perplex doen staan. Waarom vertonen ze dit gedrag en, belangrijker nog, hoe kunnen we er constructief mee omgaan?

Onderzoekend gedrag of Verveling?

Het kan zijn dat de materialen die we aanbieden al te lang beschikbaar zijn en niet meer uitdagend genoeg zijn voor ons kind. Verveling slaat toe wanneer er niet genoeg prikkeling is vanuit hun omgeving. Een verandering van spel, of zelfs het herindelen van beschikbare materialen, kan nieuwsgierigheid en constructieve interesse opwekken.

Behoefte aan inspanning

Peuters hebben soms de behoefte om zich fysiek uit te leven. Het gooien kan een indicatie zijn dat ze behoefte hebben aan activiteiten die meer inspanning vergen. Denk aan spelen met emmers zand, water of grote kussens waar ze zich op kunnen uitleven.

Te moeilijke materialen

We hebben soms de neiging om peuters te haasten en te verwachten dat ze met speelgoed omgaan dat boven hun niveau ligt. Dit kan leiden tot frustratie en een gebrek aan interesse in het speelgoed.

Het creëren van gooimogelijkheden

Peuters zullen gooien, dat is een feit. Ze hebben een uitlaatklep nodig voor deze behoefte. Door ze geschikte objecten en plekken te geven waar ze veilig kunnen gooien, zoals ballen in de tuin of emmers in bad, kanaliseren we hun drang op een positieve manier.

Niet de juiste opslag

Als speelgoed niet logisch en toegankelijk is opgeborgen voor een peuter, kan het leiden tot het bijna onvermijdelijke gooien. Het is essentieel om rekening te houden met de wankelheid van peuters en dingen klein en handzaam genoeg te maken.

Model positief gedrag

In plaats van te reageren met een "nee" op het gooien, is het effectiever om begrip te tonen en hen te begeleiden naar het juiste gebruik van hun speelgoed. "Ik zie dat je de mand met blokken hebt omgegooid. We houden de blokken in de mand en bouwen er iets moois mee. Laten we samen opruimen en daarna kunnen we met de ballen buiten spelen."

Door deze benadering te hanteren, kunnen we niet alleen het gedrag van onze peuters begeleiden, maar ook hun begrip voor de omgang met hun omgeving verbeteren. Het is een investering in hun ontwikkeling die zich zal uiten in zowel hun spel als hun interactie met de wereld om hen heen.

MAANDEN

Producten uit dit artikel

0 - 4 maanden speelgoedbox

Ontdek de wereld met je baby via de Newborn Navigator. Deze speelgoedbox bestaat uit contrastrijke speelitems voor de newborn fase.

5 - 6 maanden speelgoedbox

Begeleid de ontdekkingstocht van je baby. Deze speelgoedbox prikkelt de zintuigen en stimuleert de motoriek van het reiken en grijpen.

7-8 maanden speelgoedbox

Stimuleer je baby in deze ontwikkelingsfase. Deze speelgoedbox bevordert de ontwikkeling van je baby en nodigt uit tot bewegen en plezier maken.

Ontdek, Speel, Groei

Ontdek de Howtoplay speelgoedboxen

Selecteer een speelgoedbox afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Elke box is gevuld met deskundig geselecteerd speelgoed om leren en groei te bevorderen. We leveren aan huis; het enige wat je doet is uitpakken en met je kind op avontuur gaan in de wereld van spelend leren.

Start nu

Je kunt op elk moment een box overslaan of annuleren.